Early study model of a day lighting system for a potential gallery space that is decomposing for artist Anslem Keifer.

View from the Highline.

Section perspective concentrating on the form of the building and its connection to the street.

19th street facade.

de•com•pose = is the state in which an organism is broken down into a more simple state causing it to decay.

The artist for whom I am designing this museum for is Anslem Kiefer. His work consist of both sculpture and large scale paintings. In his sculpture he was very selective in his materials. He would often use a hard material to work with such as lead and shape it to become elegant while exposing the rough steel framing. His paintings were very large, some reaching 15 feet tall. In his painting he often used a combination of multiple raw materials such as straw, mud, and feathers. As I viewed his work I began to feel a since of understanding that these rough materials were working together to form one strong message. I had the sense that he was using a decaying form of art in the materials he chose as well as the overall nature of the art.

In the design I took this concept of decomposing and applied it to how the building was formed. I tried to think of the building as being decomposed to shape it to a simpler form exposing that it itself is alive in a way to the viewer. I started this by subtracting the circulation as a void throughout the building. This would be were light would come from and act as a center piece to the building. In taking that piece out it left behind the view of each floor exposing the movement of people (making it seem alive). I then shaped the rest of the façade to respond to my move of subtraction and to respond to 19th street.

My organization was to functionally serve this large space that I had cut out as an outdoor lobby or atrium space. The service was located in an “L” shape pattern on the North and West sides of the site. This allowed for all other served spaces to be surrounding the cut out space in the middle overall making a “U” shaped served space. This cut was situated on the East façade to do two things: 1) act as a light well to the entire building with a build in scoop to catch southern light and 2) to expose the stunning cityscape view of downtown New York.